Site içi arama

“ILGAZ sen anadolunun yüce bir dağısın”



SINIF'ın ozanıyım mimli,
HABABAM SINIFI'nın yazarıyım ünlü.
Kim ne derse desin,
Çocuklar için yazdım hep.
....
Şunu demek istiyorum!
İki iş tuttum ömür boyu köklü.
Çocukları okutmaktı ilk işim,
İkincisi,
Yazdığımı çocuklara okutmak.

Rıfat Ilgaz, pek çoğumuz tarafından Hababam Sınıfı’ının yazarı olarak tanınsa da en az o kadar değerli şiirlerin, mizah öykülerinin ve çocuk kitaplarının yazarı ve Can Yücel’in deyimiyle eteklerinde kitaplar olan Anadolu’nun yüce bir dağı. 
1911'de Kastamonu-Cide’de doğan Mehmet Rıfat Ilgaz, ilk şiirini on beş yaşında yayımladı. Uzun seneler öğretmenlik yapan Rıfat Ilgaz, çocukların umutları, heyecanları, korkuları, kızdıkları, ağladıkları, güldükleriyle anladı dünyayı. Yazdıkları nedeniyle sürgünler ve baskılar gördü fakat yaşadıkları onun şiirselliğini ve mizahını derinleştirdi. 
Rıfat Ilgaz, İstanbul’da Türkçe öğretmenliği yaparken aynı zamanda felsefe okuyordu. 2. Dünya Savaşı’na denk gelen bu dönemleri edebiyatına da yansıdı. Bu dönemde yazdığı Karartma Geceleri romanı döneme ayna tutar.
Yaşamının son bölümlerinde çocuk edebiyatı alanında özgün eserler ortaya çıkardı. Bacaksız Kamyon Sürücüsü, Bacaksız Okulda, Bacaksız Paralı Atlet, Bacaksız Tatil Köyünde, Bacaksız Sigara Kaçakcısı, Öksüz Civciv, Küçük Cekmece Okyanusu, Cankurtaran Yılmaz, Kumdan Betona, Çocuk Bahçesi(şiir) Anadolu’nun dört bir yanında öyküleriyle büyüyen çocuklara, bugünlere en sıcak ve samimi haliyle ulaştı. 



2 Temmuz 1993'te Sivas katliamında kaybettiğimiz aydın ve sanatçıların acısına koca bir çınar gibi olan kalbi dayanamadı. Yakınları bir süre yaşanan olayları söylemese de Rıfat Ilgaz haberi almasından kısa bir süre sonra 7 Temmuz 1993'te yaşamını yitirdi. Yıllardır dostu olan ve katliamda kaybettiği dostu Asım Bezirci’nin yanına gömüldü. 

'Sınıf'ın yazarı: Hababam Sınıfı


Rıfat Ilgaz'ın unutulmaz eseri olan "Hababam Sınıfı" romanında ve romanın sahne uyarlamalarında oyuncular tarafından seslendirilen bir şarkı vardır. Yazarın ağzından Hababam Sınıfı'nın 'millî marşı' olduğu belirtilen ve zaman zaman sınıfın haylaz öğrencileri tarafından hep bir ağızdan söylenen, ayrıca oldukça anlamsız sözleri de olan bu şarkı şöyle başlar ve en az 15 kez arka arkaya tekrarlanır :

Entike kuşe rule rule! 
Haydi hoppa muşule! 
Ave lûpe lûpe 
Ave lûpe karo 
Haydi Haykanoş 
Enti kala Moş.. 
Hop...  

Tekerleme tarzındaki bu şarkı sinema uyarlamalarında yer almadı, bunun yerine filmlerin çevrildikleri yıl popüler olan bazı pop şarkıları filmlerin oyuncuları tarafından seslendirilildi. Sinema uyarlaması defalarca izlenen ve hala bir gençlik filmi olarak güncel olan film ve 'Mahmut Hoca'nın dediği 
"Ben tüccar değil eğitimciyim" sözü akıllardadır. 
Damat Ferit (hayalî karakter), Domdom Ali, Güdük Necmi, Hafize Ana, Hayta İsmail, Kel Mahmut, Tulum, Hayri, Veysel Efendi, İnek Şaban filmin ana karakterleri.

Rıfat Ilgaz bugün hala toza bulanmış sokaklarda rüzgar estikçe yaprakları hışıldayan, öğrencilerin, bugünün çocuklarının ve büyüyen çocukların aklında capcanlı  koca bir çınar.


Çekirdek Çocuk




ÇOCUKLARIM

Sizi yoklama defterinden öğrenmedim
Haylaz çocuklarım
Sınıfın en devamsızını
Bir sinema dönüşü tanıdım
Koltuğunda satılmamış gazeteler
Dumanlı bir salonda
Kendime göre karşılarken akşamı
Nane şekeri uzattı en tembeliniz
Götürmek istedi küfesinde
Elimdeki ıspanak demetini
En dalgını sınıfın
Çoğunuz semtine uğramaz oldu okulun
Palto ayakkabı yüzünden
Kiminiz limon satar Balıkpazarı'nda
Kiminiz Tahtakale'de çaycılık eder
Biz inceleyeduralım aç tavuk hesabı
Tereyağındaki vitamini
Kalorisini taze yumurtanın
Karşılıklı neler öğrenmedik sınıfta
Çevresini ölçtük dünyanın
Hesapladık yıldızların uzaklığını
Orta Asya'dan konuştuk
Laf kıtlığında
Birlikte neler düşünmedik
Burnumuzun dibindekini görmeden
Bulutlara mı karışmadık
Güz rüzgarlarında dokulmuş
Hasta yapraklara mı üzülmedik
Serçelere mi acımadık kış günlerinde
Kendimizi unutarak


Rıfat Ilgaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder