Site içi arama

Okula değil nikaha teşvik


Aile Bakanlığı, kutsal aileyi teşvik etmek için yeni evlenenlere faizsiz kredi verecek. Aynı teşvik ve kredi, eğitime yapılsa fena mı olurdu?
Nihayet devlet, kadın cinayeti rakamlarını açıklayacak. Şimdiye kadar “kayıt dışı”ymış, artık kayıt içi olmuş, öyle diyor Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin. Adalet Bakanlığı, kadın cinayetleriyle ilgili son resmi istatistiği, 2002-2009 için vermişti. Cinayetlerde yüzde 1400 artış olduğu da böyle ortaya çıktı. O gün bugündür devlet, yapılan tüm başvurulara rağmen hiçbir şekilde kadın cinayeti rakamlarını açıklamadı. Gazete haberlerinden, adliyeye ve polise yansıyan rakamlardan kendimiz saya saya öğrendik. Kadınların hamileliğini bile takip edebilecek kadar ileri bilgi ve erişime haiz devletimizin, son dört yıldır cinayet verilerine “ulaşamadığını” Bakan’dan öğrenmiş olduk!
Kayıtlara geçebilenler
Şahin, “Ölüm vakalarında ciddi düşüş var” diyor ama açıklamaları yine bilimsellikten uzak: “177’den 165’e sonra 155’e düştü.”
Hangi yıl, neye göre verilen rakamlar bunlar? Belli değil. Oysa sadece 2012’nin son altı ayında 210 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçti. Diğer yandan Aile Bakanlığı’nın attığı bazı olumlu adımları görmek lazım.
Mesela kadın cinayetlerinde cezanın en üst sınırdan verilmesi için kararlılar… Çocuk yaşta evlendirmeye verilen cezalarda yüzde 50 artış (bu da neye göre, belli değil) sözkonusu… Bu arada sadece 71 kadına panik butonu verilebildi ama olsun, caydırıcı olduğu söyleniyor. Haricinde, “ensest” suçu halen tanımlanmış değil. Ensest dememek için sağ kulağını sol eliyle gösteriyor devlet. Kanunlarla belirlenen sığınma evleri sayısı hâlâ ihtiyacın çok, çok altında. Yenilerine dair de bir müjde vermiyor Bakan.
Yardım isteyen evlensin
Müjde istiyorsanız, evleneceksiniz ve hemen doğuracaksınız. Bakan Şahin, yeni evlenenlere faizsiz
10 bin TL kredi verileceğini söyledi. İlk yıl hamile kalırsanız kredi ertelenecek. Tabii ki nikahsız doğurulan çocuğa zırnık yok!
Yani devlet, nikahımızı illa kıymak, hızla çocuk doğurtmak uğruna para dağıtacak. Tabii yaklaşan seçimler de bu “paket”te     etkili.
En önemlisi, kadını     (aileyi) korumak ve iş gücüne katılmasını desteklemek için açıklanan “teşvik”lerden hiçbirinde, kız çocuklarının eğitimdeki devamlılığına dair bir şey yok. Kadının işgücüne katılmasının evrensel kuralı, eğitime ağırlık vermektir. Evlenir evlenmez doğuran ödüllendirilmez, aksine gençler sorumlu anne-baba olmaya     teşvik edilir. Evlilik, toplumda zaten bol bol teşvik ediliyor. Bir de devletin üzerine para vermesi gerekli mi? Asıl sorun,
birbirini yeterince tanımadan yapılan evliliklerin boşanmayla sonuçlanması değil mi?
6.5 MiLYAR KREDi NEREDEN VERiLECEK?
* Türkiye’de 2012’de evlenenlerin sayısı, önceki yıla göre yüzde 1.9 artarak 603.751 olmuş     (bakınız, evlenenler hep kayıt içi!)
*  Diyelim ki, 2013’de de aynı sayıda çift evlenecek. Devlet 6.037.510.000 TL faizsiz kredi dağıtacak demek. Peki hangi bütçeden yapılacak bu ödemeler?
* Ya boşanan çiftlerin sayısı? 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 2.7 artarak 123.325’e yükselmiş. Kaba hesapla, boşanma oranı evlenme oranından yüksek. Evlenenlere kredi dağıtan devlet, boşananlara     cezalı faiz 
uygulamasın sakın?

Mehveş Evin / milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder