Site içi arama

6-14 yaş arası 292 bin çocuk yasalara aykırı çalıştırılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın raporuna göre 6-14 yaş arasındaki 292 bin çocuk yasalara aykırı çalıştırılıyor, bunların yüzde 20’si okumuyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı”ndaki çocuk işçiliğine ilişkin veriler, ilkokul çağındaki çocukların okumaktan vazgeçtiğini, lise çağındaki çocukların da okulu bıraktığını bir kez daha gözler önüne serdi. Cumhuriyet’in haberine göre, 12 yıllık eğitimin zorunlu olduğu Türkiye’de ilköğretim çağındaki 6-14 yaş arası çocukların 292 bini yasalara aykırı olmasına karşın çalışıyor. Bunların yüzde 20’si yeni kanuna aykırı olarak “okumuyor”. Rapora göre okula gitmeden ekmeğinin derdine düşen çocukların, şiddete ve suça eğilim riskleri de artıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın aralık ayında yayımladığı Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na göre 6-17 yaş aralığındaki 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini “ekmeğinin peşinde”. 6-14 yaş aralığındaki çocukların çalışmaların kanunlara aykırı olmasına karşın, bu yaş grubundan 292 bin çocuk çalıştırılıyor. 292 bin çocuğun yüzde 20’si ise eğitime devam etmiyor. 15-17 yaş aralığındaki çocukların da yüzde 66’sı çalışıyor.
Çalışan çocukların yarısı kayıt dışı
Raporda çocuk işçilik üzerine dikkat çekici ayrıntılar var. Çalışan çocukların yarısı tarım işkolunda kayıtlı ve ücretli, ancak kalan yarısı aile işçisi olarak gösteriliyor. Böylece hem ücret almıyorlar, hem de kayıtlara geçmiyorlar.
Raporda kayıt dışı çalışan çocuklar için “Bu istatistikler doğrultusunda çalışan çocukların büyük bir kısmının kayıt dışı ve yasal yaş sınırının altında olması dolayısıyla bu çocukların çalışma koşullarının ve gelişimlerinin izlenmesi oldukça zordur” itirafı da yer aldı.
Önlemler ve takipler yetersiz
Bakanlık, raporunda alınan önlemlerin gözden geçirilmesi gerektiğini dillendirildi. Gözden geçirmeden anlaşılanın ise, Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesi’nin güncellenmesi olduğu görüldü. Bir izleme sisteminin olmadığına dikkat çeken bakanlık, çözümü “Çocuk İşçiliği İzleme Sistemi” kurmakta aradı.
Şiddet ve suç eğilimi
Çocuk işçiliğin çocukların sağlıklarının yanı sıra sosyal hayata katılımlarını da zorlaştırdığının belirtildiği raporda, “Çocukların yarısından fazlası eğitimini sonlandırmakta, büyük bir kısmı ise boş zaman ve toplumsallaşma imkanları bulamayabilmektedir. Çocuklar, kötü beslenme, çeşitli kazalar, şiddet eğilimi, sokak yaşamına veya suça karışmaya kadar uzanan çeşitli risklerle karşılaşabilmektedir. Bu nedenle çalışan çocukların sosyal, kültürel ve sportif açıdan kendilerini geliştirmelerine fırsat vererek bu eşitsizliği giderecek düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder