Site içi arama

“Sincan’daki çocuklara yapılan saldırı plansız değildir”

Sincan Gençlik ve Çocuk Hapishanesi’ndeki mahpus çocuklara yapılan işkencenin ardından cezaevi hakkında suç duyurusunda bulunan İHD, BDP Hukuk Komisyonu, TUHAD – FED ve ÇHD temsilcileri bir basın toplantısı düzenledi

sincan_cocuk_cezavi_basın_toplantısı_1Basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube Sekreteri Fatma Güneş, Ankara Sincan Çocuk ve Gençlik Cezaevi’ndeki mahpus çocukların, yılbaşı ziyareti nedeniyle görüşme yapmaya giden aileler tarafından darp edilmiş, incecik ve kan bulaşmış kıyafetlerle ve vücutlarının her yanında yara izleriyle bulunduğunu anlattı. Güneş Ailelerin kendilerine başvurmasından sonra TUHAD – FED ve BDP Hukuk Komisyonu temsilcileriyle birlikte Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi’ne gittiklerini ve çocuklarla bir görüşme yaptıklarını belirtti.
Yaşananları mahpus çocukların ifadeleriyle aktaran Güneş şunları söyledi: “Olay C10 Koğuşu’nda 01.01.2014 günü yapılan sayım esnasında hasta olan bir çocuğun yattığı yerden kalmak istememesi ve gardiyanın sen kalkana kadar ben gitmiyorum demesi üzerine başlamıştır. Çocukların kendilerine saygılı davranmasını istediği gardiyanın küfretmesinin ardından arbede yaşanmış, gardiyan telsizle destek çağırmış ve yaklaşık 40 gardiyan koğuşta bulunan 4 çocuğu döverek dışarı çıkarmış, koridorda da dövmeye devam etmiştir. Aynı anda sayımda olan C12 Koğuşu’nda bulunan çocuklar ise arkadaşlarının durumunda endişe ettiklerini ve onlarla görüşmek istediklerini belirtmiş bunun üzerine koğuş kapısı kapatılmıştır. İçerde kalan çocuklar kapılara vurarak ve slogan atarak durumu protesto etmiş ve koğuşlarına olası bir saldırıyı engellemek için merdivenlere masaları koymuşlardır. Masalar nedeniyle yukarı çıkamayan gardiyanlar yukarıya tazyikli su sıkmıştır. Cezaevi müdürü ve gardiyanlar çocuklara inmelerini söylemiş konuşma sırasında su sıkılmaya devam edilmiştir. Arkadaşlarını görmeden aşağı inmeyeceklerini söyleyen çocuklar, koğuşa sarı renkli bir gaz sıkılarak etkisiz hale getirildikten sonra müşahede odalarına görülmüş koridorlarda sürekli olarak dövülmüştür. Odalara plastik kelepçelerle tersen kelepçelenerek atılan çocuklar daha sonra hastaneye götürülmüş ancak doktorlarla iletişim kurmaları başlarında bekleyen askerler tarafından engellenmiştir. Hastaneden dönüşte çıplak aramaya maruz bırakılan çocuklara müşahede odalarında kıyafet ve yatak verilmemiş sadece bir battaniye verilmiştir.”
Güneş’ten sonra söz alan İHD Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Hürmüz Biçer çocuk mahpusları ziyaretlerinden birkaç saat önce heyetin geleceğini haber alan cezaevi idaresinin müşahede odalarına yatak verdiğini ve idarenin delilleri karatmak için elinden geleni yaptığını söylerken İHD olarak bu saldırının peşini bırakmayacaklarını belirtti.
sincan_cocuk_cezavi_basın_toplantısı_2Basın açıklamasından sonra bir konuşma yapan BDP Hukuk Komisyonu üyesi Pınar Akdemir saldırının plansız ve aniden gelişen bir durum olmadığını C12 Koğuşu’nun cezaevi müdürü tarafından haftalardır tehdit edildiğini belirtti. Milletvekillerinin cezaevine gitme taleplerinin sürekli olarak reddedildiğini anlatan Akdemir konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve güvenlik güçlerince yapılan bütün saldırılar gibi bu saldırının da cezasız kalmaması için sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.
Çağdaş Hukukçular Derneği adına konuşan Engin Gökoğlu 90’ların cezaevlerinde yaşananlarla aynı olayların yaşandığını belirtirken “Gardiyanlar ve cezaevi müdürleri yaptıkları için ceza almayacaklarını bildikleri için daha fazla işkence yapıyorlar ve durum her geçen gün daha da kötüleşiyor” dedi.
Son olarak söz alan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Havva Özcan ise Meclis’e ve yeni Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak sorumluların derhal cezalandırılmasını söyledi. Özcan “Eğer bu yaşananlar cezasız kalırsa daha büyük olaylar gerçekleşecek ve bunun vebali altından kimse kalkamayacaktır” dedi.
Sendika.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder