Site içi arama

Sincan Cezaevi’ndeki işkenceciler hakkında suç duyurusu


Ankara Adliyesi’nde bir araya gelen İHD, ÇHD, TUAD, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Gündem Çocuk Derneği ve TİHV temsilcileri Sincan Cezaevi’nde çocuklara yapılan işkence ve insanlık dışı uygulamalar hakkında suç duyurusunda bulundu

Sincan Cezaevi’nde çocuklara yapılan işkence ve insanlık dışı uygulamalar hakkında, 10 Ocak’ta Ankara Adliyesi’nde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), (Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Derneği (TUAD), Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Gündem Çocuk Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri suç duyurusunda bulundu.

“Çocuklarımız yalnız değildir” diyen ve işkencenin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunan örgütler, önümüzdeki günler içinde bir çocuk cezaevlerinin kapatılmasına dönük bir kampanya başlatacaklarını bildirdiler.
Saat: 11.30’da Ankara Adliye Sarayı önünde önce basın açıklaması yapıldı ardından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

sincansucduyurusu2 

Kurumlar adına ortak açıklamayı Avukat Pınar Akdemir yaptı. Akdemir, şöyle konuştu:

“18 yaşından küçük olmaları sebebiyle genel anlamda mahpusların sahip olması gereken hak ve özgürlüklerin çok daha ötesinde, Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin kendilerine sağlanması gereken çocukların tam tersine sürekli biçimde mağdur edildiklerini bu son olayda bir kez daha görmüş olduk. 
Cezaevlerinde diğer mahpusların yaşadığı tecrit koşullarında tutulan, tek kişilik hücrelerde yalnız başlarına yaşamak durumunda bırakılan, insanlık dışı, onur kırıcı çıplak arama işkencesine maruz bırakılan, aç bırakılarak, üşütülerek en temel insani ihtiyaçları karşılanmayan, havalandırma hakları, iletişim hakları, bilgi edinme hakları ellerinden alınan bu çocukların geleceğinden hepimiz sorumluyuz. 

Bizler Cezaevi’ndeki çocukların yaşadığı insanlık dışı uygulamaların bundan sonra da takipçisi olacağımız belirtiyor, tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.” 

Akdemir’den sonra İHD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan da cezaevlerinde çocuklara dönük insanlık dışı uygulamalara ilişkin bilgiler verdi ve çocuk cezaevlerinin kapatılması için yakında ülke düzeyinde bir kampanya başlatacaklarını söyledi.
Yapılan konuşmalardan sonra, suç duyurusu dilekçesi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verildi. Verilen dilekçede, Sincan Cezaevi’nde bulunan 12 çocuğa işkence yapıldığı belirtilerek, cezaevi yönetimi ve sorumluları hakkında, “işkence, eziyet, tehdit, kötü muamele” suçlarından kamu davası açılması talep ediliyor.

Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder