Site içi arama

Sizin ikiyüzünüz bizim 'kader'imiz


Siirt'in Pervari ilçesinde, çocuk yaşta evlendirilen 14 yaşındaki Kader Erten yaşadığı evde ölü bulundu. Van'ın Çatak ilçesinde 12 yaşındayken görücü usulüyle Mehmet Atak ile evlendirilen Kader 13 yaşında anne oldu, ikinci çocuğunu ise 14 yaşındayken erken doğumdan kaynaklı kaybetti. Ölümünün ardından ortaya çıkan bilgilere göre erken yaşta doğum yaptığı, hastane tarafından jandarmaya bildirilen Kader'in kemik yaşının 16 çıkmasıyla konu o dönem kapatıldı. Kader'in ardında kalan 1,5 yaşındaki çocuğun ise nüfusta kaydı yok. Medyada 'yürek yakan', 'şok', 'dram' olarak verilen olayın sonrasında ise kısaca 'aile' bakanlığı diyebileceğimiz bakanlık ise geniş bir soruşturma başlattığını duyurarak konunun takipçisi olacağını açıkladı.

Çocuk Gelin 'kader' değil!
Çocuk yaşta evlendirilen çocuk sayısının 181 bini bulduğu Türkiye'de, çocuk gelinler ya ölümlerle, ya da dizilerle, sinema filmleriyle gündeme gelir oldu. Gericiliğin ve muhafakazlığın bir sonucu olarak çoğalan çocuk yaşta evlendirme, yalnızca sonuçları ve istatiksel verileri ile alınabilecek bir konu haline getirildi, görünür kılındı. Ne çıkarılan eğitim yasaları, ne küçük yaşta evlendirmeyi caydarıcı önlemlerin alınmayışı ne de konuya dair yaklaşım tartışılır hale getirilebildi.

Ama Sizin Adınız Ne?”
'Kadın'ı ve 'sosyal politikalar'ı bir 'aile' meselesine dönüştürerek bakancılık oynayanlar başta olmak üzere çocukların gördüğü kabusun sorumlularına soruyoruz: Emine Erdoğan'ın başında olduğu 'haydi kızlar okula' gibi kampanyalarla sorunun yalnızca eğitimden kaynaklandığını öne sürerek çocukları okullara tıkmak mı çözümünüz? Ya da her yaşamın sönüp gitmesinden sonra açılan sembolik davalara göstermelik müdahil olmak mı? Ya da ülkenin doğusunda meydana gelen her olayı eğitimsizliğe bağlayarak sivil toplumcu yaklaşımınız mı çözecek sorunu, üzerinizdeki sorumluluğu başkalarına atmanız mı? Açılan davalarda rıza üreten adaletiniz mi? Ağzından salya akan bürokratlarınızın hazırladığı politikalarınız mı? Kendi çocukları söz konusu olunca memleketi muz cumhuriyetine çeviren hükümetiniz mi?

Dengemi Bozmayınız”
Ölümüne sebep olduğunuz çocukların hafızamızdaki isim listesi uzar giderken ne yapacağımızı tekrar tekrar hatırlatıyorsunuz; içimizde biriktirdiklerimizi, öfkemizi sokaklara kusmak ya da ikiyüzlülüğünüze tükürmek...

Çekirdek Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder