Site içi arama

Efe Boz duruşması ertelendi


Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu tuvaletinde 3,5 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz’un ölümüne ilişkin tutuksuz 8 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşması ertelendi. Anne Nurdan Boz: ”Efe hayatını kaybettiğinde anaokulundaydı, şu an arkadaşları ilkokulu bitirmek üzere’

Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu tuvaletinde 3,5 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz’un ölümüne ilişkin tutuksuz 8 sanığın yargılanmasına devam edildi. Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 13. Duruşmaya tutuksuz sanık taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya katıldı. Diğer sanıkları ise avukatları temsil etti. Duruşmada ellerinde Küçük Efe’nin çerçeveli fotoğrafı bulunan anne Nurdan Boz, baba Kemal Boz ve avukatları da hazır bulundu.

‘Okul tamamen kaçak inşaat olarak yapılmış’
Duruşmada söz alan Nurdan Boz’un avukatı Hasan Girit, ortada ölümle sonuçlanan bir olay olduğunu ve Boz ailesinin evlatlarını kaybettiğini belirterek, “Okul tamamen kaçak inşaat olarak yaptırılmış ve bu üzücü olaya neden olunmuştur. Burada basit bir kusur yok” dedi.
Tutuksuz sanık Aslan Yavuz Haberdar’ın avukatı Halit Tahir Yurtsever de, bilirkişi raporunun kendi içinde tutarsız olduğunu savunarak, “Müvekkilim bilirkişi raporunun değerlendirme bölümünde tali kusurlu gösterilirken, sonuç bölümünde asli kusurlu gösterilmiş ve çelişki yaratılmıştır. Raporu teknik üniversiteden bir heyetin hazırlaması daha sağlıklı olur. Ayrıca lavaboları takan Mustafa Ertürk adlı şahıs gelerek hangi lavaboları ona kim taktırttı, parayı ona kim ödedi göstermesi lazım. Bu suçluyu ortaya çıkaracak” diye konuştu.


Anne Boz: Yaşanan süreç çok uzun
Anne Nurdan Boz ise, oğlu Efe’yi kaybedeli 3,5 yıl olduğunu belirterek, yaşanan sürecin çok uzun olduğunu ve mahkemenin de bu süreçte yaşananları göz önünde bulundurarak karar vermesini istediğini söyledi.

‘Dosyayı inceleme fırsatım olmadı’
Mahkeme hakimi İbrahim Fikri Talman, duruşmaya katılan Cumhuriyet Savcısı Kamil Uzman’a görüşünü sordu. Uzman da, duruşmaya ilk kez katıldığı için dosyayı inceleme fırsatının olmadığını belirtti. Hakim Talman, 6217 sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmemesi dolayısıyla Cumhuriyet savcılarının yeniden Asliye Ceza Mahkemelerine katılmalarının söz konusu olduğu gerekçesiyle dosyanın incelenmesi maksadıyla duruşma savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

‘Efe anaokulundaydı, şimdi arkadaşları ilkokulu bitirmek üzere’
Duruşma çıkışı basın mensuplarına açıklamada bulunan Nurdan Boz, davanın 3,5 yıldır sürdüğünü belirterek, “İnanın buraya karar çıkacak umudu ile geldim. Ama maalesef yine karar çıkmadı. Maalesef yine sonuç çıkmadı, çok üzgünüm. Bugün buradan sonuç bekleyen başka anneler de vardı. Efe gibi okullarda hayatını kaybeden önümüzdeki hafta karar duruşması olacak çocuklarımız vardı. Onların anneleri de bugün buradan çıkacak emsal teşkil edecek kararı umut ve sabırla bekliyorlardı. Neticede Efe hayatta değil, 3,5 yıldır süren dava süreci hala neticelenmedi. Efe hayatını kaybettiğinde anaokulundaydı, şuan arkadaşları ilkokulu bitirmek üzereler maalesef bizim mahkememiz hala bitmedi” dedi.

‘Sabırla hepsinin ceza almasını bekliyorum’
Öğretmeninden izin alarak tuvalete gittiğini belirten anne Boz, “22 dakika 10 saniye Efe geri dönmemiş. Hiç kimse merak etmemiş öğretmeni de asli kusurlu. Onun sorumluluğunda olan bu çocuk o kadar zamandır gelmiyor. Efe kan kaybından hayatını kaybediyor. Efe uzunca bir süre mücadele etmiş sesini duyurabilmek, kendini kurtarabilmek için yerlerde sürünmüş. Okul müdürü ve öğretmeni de ihmalinden dolayı ağır kusurludur. Sabırla hepsinin ceza almasını istiyorum” diye konuştu.

İddianame
Kartal Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 6 yaşındaki Efe Boz’un, 12 Mayıs 2010 tarihinde okulun tuvaletindeki lavabonun boğazını kesmesi sonucu öldüğü belirtiliyor. İddianamede, Okul Müdürü Mustafa Katırcılar, yardımcıları Pınar Tan Aslan ve Fatma Metin ile ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp’in görevi ihmalden 2 yıla kadar, inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar, kontrolör Halim Cüneyt İşyar, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve mühendis Murat Kılıç’ın ise taksirle ölüme neden olmaktan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisleri isteniyor. Efe Boz’un ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise, taşeron firmanın müdürü, ihaleyi alan firma yetkilisi, kalite kontrol görevlisi, okul müdürü ve anasınıfı öğretmeni asli kusurlu bulunurken, taşeron firmada mühendislik yapan Murat Kılıç ve okulun Müdür Yardımcısı Pınar Tan Aslan ile Fatma Metin’in de görev ve sorumlulukları belirlenemediği için kusurlu görülmediği belirtilmişti.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder