Site içi arama

‘Artık Behzatlar ölmesin’


Şemdinli’de koyun otlatırken arazide bulduğu cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Behzat Özen’in ailesi, köylerinin etrafında çatışma dönemlerinden kalan mayın ve patlamamış mühimatlar olduğunu belirterek “Artık Behzatlar ölmesin” dedi
Bölgedeki mayınlar ya da gelişigüzel şekilde arazide kalan askeri malzemeler nedeniyle çok sayıda çocuk yaşamını yitirirken, henüz bir önlem alınmaması bir çocuğun daha canına mal oldu. Yeğeni Behzat’ın ölümüne yol açan ihmali anlatan amcası Casım Özer, bölgedeki mayın tehdidine dikkat çekti. “Olay yerine gidince yeğenimin parçalandığını gördük. Bomba uzmanları gelip incelemelerini yaptılar. Askerler cismin el bombası olduğunu söylediler. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı” dedi.
‘Devlet bu patlayıcıları toplasın, bu son ölüm olsun’’
Köylerinin çevresinde mayınlar olduğunu ancak devlet tarafından bunların temizlenmediğini söyleyen Özer, geçtiğimiz yıl Mehmet Şerif Çelik (35) isimli bir çobanın da mayına basarak hayatını kaybettiğinin aktardı. Köylülere ait çok sayıda hayvanın da mayınlar nedeniyle telef olduğunu belirten Özer, “Biz bir çocuğumuzu kaybettik, acımız büyük ama bu topraklarda 4-5 çocuğunu kaybeden insanlar var. Artık yeter diyoruz. Yeğenimin ölümü son olsun. Arazilere döşenen mayınlar, patlayıcı maddeler kimin olursa olsun kaldırılmalı. Biz barış ve huzur istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘Oğlumun parçalarını gördüm’
“Patlamadan sonra oğlumun her tarafa yayılmış parçalarını gördüm” diyen Behzat’ın babası Hüseyin Özer ise gözyaşları içinde “Bu topraklarda her gün acılar yaşandı. Orada başkasının çocuğu da olabilirdi. Behzat’ın yerine başkası da ölebilirdi. Fakat bu benim başıma geldi, benim canım yandı ama inşallah başka kimsenin başına gelmez. Umarım artık bu ülkede Behzatlar ölmez.. Benim Behzat’ım öldü, başka kimse bu acıyı yaşamasın” dedi.
Ceylan, Behzat, Uğur
Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Gençlik Meclisi, Galatasaray Lisesi önünde, Behzat Özen için bir araya gelerek oturma eylemi yaptı. Behzat’ın fotoğraflarının taşındığı eylemde Ceylan Önkol, Behzat Özen, Uğur Kaymaz, Gezi direnişinde yaşamını yitirenler, Gülsuyu’da çete kurşunu ile öldürülen Hasan Ferit Gedik, Lice’de askerler tarafından katledilen Medeni Yıldırım’ın isimleri okunarak, ‘yaşıyor’ denildi.
Gezi direnişinde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, eylemde yaptığı konuşmada “Daha 8 yaşında bir çocuk oyuncak sandığı bomba ile öldü. Devlet her gün bir kardeşimizi kurban ediyor” dedi. Eylemde Sanatçı Erdoğan Emir, Hevî LGBTİ Aktivisti Rosi ve HDK Gençlik Meclisinden Dicle Berdan Coşkun da söz aldı. Konuşmalarda benzer ölümlerin sık sık gündeme geldiği ve sorumluluğun hükümette olduğu vurgulandı.
Evrensel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder