Site içi arama

Efe Boz davasında karar çıkmıyor!


Lavabo Düştü, Öldü; Üç Buçuk Yıldır Karar Çıkmıyor

Anaokulunda üzerine lavabo düşmesiyle hayatını kaybeden Efe Boz’un davasında bilirkişi okul müdürünü, öğretmeni, taşeron firmanın müdürünü, ihaleyi alan firma yetkilisini ve kalite kontrol görevlisini ağır kusurlu buldu. Dava 21 Ocak'a ertelendi.

Okul tuvaletinde üzerine lavabo düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz’un davasında, bilirkişilerin okul müdürünü, öğretmeni, taşeron firmanın müdürünü, ihaleyi alan firma yetkilisini ve kalite kontrol görevlisini ağır kusurlu bulmasına rağmen karar bir kez daha ertelendi.
Davayı izleyen Gündem Çocuk Derneği’nden Mehmet Onur Yılmaz bu duruşmada karar çıkmasını beklediklerini ama çıkmadığını söyledi.
“Sanıkların her biri sudan sebeplerle, bilirkişi raporunu görmedim diyerek ya da rapora itiraz ederek süre istedi. Davayı uzatma yoluna gittiler.”
Yılmaz davadaki gelişmeleri şöyle aktardı.
“Okul Müdürü Mustafa Katırcılar’ın avukatı müvekkilinin teknik bir kişi olmadığını, lavabo inşaatı gibi işlerden anlamadığını, Milli Eğitim’in bu gibi işlerde bir standardı olmadığını belirtti. Bu yüzden de müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia etti.
“Halbuki Boz Ailesi de baştan beri bunu iddia ediyordu. Müdürün teknik kişi olmamasına rağmen teknik kişileri kullanmadan inşaat yaptırmasına dikkat çekiyordu. Bugün bir anlamda bu durum itiraf edilmiş oldu.”
Yılmaz itiraz edilen bilirkişi raporlarının davadaki üçüncü bilirkişi raporu olduğunu ve sanıkların talebi üzerine hazırlandığını da hatırlattı.
“İtirazların reddedileceğini düşünüyoruz.”

Karar beklentisi

Efe Boz’un annesi Nurdan Boz da son üç buçuk yılda 45 çocuğun okul çatısı altında hayatını kaybettiğini söyleyerek uzamasına tepki gösterdi.
“En güvende olmaları yerlerde bu çocuklar hayatlarını kaybetti. Onların açılmış ve açılacak davalarına emsal teşkil edecek bir yargı kararı çıkmasını sabırla bekliyoruz.”
Nurdan Boz bilirkişi raporunun 45 gün önce açıklandığına da dikkat çekti.
“Bilirkişi raporu okul müdürünü de öğretmeni de ağır kusurlu buldu. Ama gelin görün ki, karar davası olacak diye gittiğimiz duruşmada çocuk oyunu gibi bir şeyle karşılaştık. Sudan sebeplerle ileri tarihe ertelendi dava.
“Ben çocuğumu devlete, devlet de okul müdürlerine, öğretmenlere emanet ediyor. Bu demektir ki ben çocuğumu okul müdürüne ve öğretmene teslim ettim.
“Görevlerini ve sorumluluklarını yeterince ve yerinde ifa etmediler.
“Hala mahkemeyi daha ne kadar uzatabiliriz diye plan yaptıkları için inanılmaz derecede üzgünüm ve kızgınım. 12. celse daha halen bir sonuca varılmadı.
“Oraya gidişimiz bizim için ızdırap. Mahkeme salonunun hemen yanı Efe’yi teslim aldığımız morg binası. Sürekli o günü yeniden yaşıyoruz.”
Efe Boz 12 Mayıs 2010'da İstanbul Maltepe İlköğretim Okulu'nda tuvalet lavabosunun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.
Boz Ailesi açtığı idari davayı kazanmış, davada İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı kusurlu bulunmuştu. 

Yüce Yöney / bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder