Site içi arama

Çocuk evliliklerinde emsal kararlar


Yargıtay Genel Kurulu’nda çocuk gelinlerle ilgili çıkan kararla artık küçük yaşta çocuklarla ilgili “rıza ile evlenme” kabul edilmeyecek

Yargıtay 14. Ceza Dairesi 15 yaşından küçük kız çocuğuyla rızasıyla kaçan ve çocuk sahibi olan sanığın ’15 yaşından küçük olduğunu bilmiyordum’ savunmasını inandırıcı bulmadı. Yargıtay’ın bu hükmünün Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda da onaylanmasıyla, artık çocuk gelin evliliklerinde yaş bahanesine sığınılamayacak.
Sakarya, Kaş, Niğde ve İzmir’de 15 yaşını doldurmadan rızalarıyla erkek arkadaşlarına kaçan, cinsel ilişkiye girerek bir süre sonra da evlenen ‘çocuk gelinlerin’ kocaları, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “çocuğu cinsel amaçlı hürriyetten yoksun kılma” suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.
Kararları bozan Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi, sanıkların, savunmalarında eşlerinin gerçek yaşının 15’ten küçük olduğunu bilmediğini söylemeleri nedeniyle, TCK’nın 30’uncu maddesindeki hata halinin oluşup oluşmadığının tespit edilmesine hükmetti.
Karara itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da, “Bu suçları işleyenlerin daha az ceza almaları adaletsiz ve kamu vicdanını zedeleyen kararların verilmesine yol açabileceği”ni savundu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da itirazı kabul etti. Bu kararla çocuk gelinler hakkında “Yaşını bilmiyordum” savunmaları geçersiz hale geldi.
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder