Site içi arama

'Resmi' çocuk işçi sayısı 5 bin 960


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini bildirdi.
Çocuk işçiliğinin her geçen gün yaygınlaştığı ülkemizde Adalet ve Kalkınma Partisi, göstermelik idari para cezaları ile durumu kurtarmaya çalışıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini bildirdi. Çelik, bu çocuklardan 43’ünün uygun işte veya çalışma sürelerine uyulmayan işyerlerinde çalıştığının tespit edildiğini belirterek, İş Kanununun “Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı” başlıklı 71’inci maddesine muhalefetten 51 bin 600 TL idari para cezası uygulandığını söyledi. Valiliklere durum hakkında gerekli yasal işlemin yapılması konusunda talimat verildiğini belirten Çelik, Bakanlığının meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla yüksek standartlara sahip bir mevzuat alt yapısının oluşturulması için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.
Faruk Çelik, bu konuda gelen ihbarların anında değerlendirilerek işyerlerinde çocuk çalıştırılmasının engellendiğini belirtti. AKP’nin iktidarda olduğu 2002-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında yaşanan ölümler sonucunda denetleme ihmali ile soruşturma geçirerek görevinden alınmış kamu görevlisinin bulunmaması, AKP’nin göstermelik önlemler aldığının bir kanıtı olarak görülüyor.

Çocuk işçiliği yaygınlaşıyor
Faruk Çelik, işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığını belirtse de bu durum Türkiye gerçeğini yansıtmıyor. TÜIK’in 2012 yılında gerçekleştirdiği Çocuk Işgücü Anketi sonuçları Bakan Faruk Çelik’i yalanlıyor. TÜİK’in yapığı anket sonuçlarına göre, ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı yüzde 5,9’dur. Bu yaş grubundaki istihdam oranı 2006 yılı sonuçlarına göre aynı düzeyde kalırken, çalışan çocuk sayısında 3 bin kişilik artış gerçekleşti. Çocukların istihdam oranı, 6-14 yaş grubunda yüzde 2,6 oranında iken, 15-17 yaş grubunda ise yüzde 15,6’dır. Çalışan çocukların büyük çoğunluğu tarım sektöründe (399 bin kişi) “istihdam” ediliyor. İşteki duruma göre; çalışan çocukların yüzde 52,6’sı (470 bin kişi) ücretli veya yevmiyeli, yüzde 46,2’si (413 bin kişi) ise ücretsiz aile işçisidir. Çocuk işçilerin çok genç yaşlarda karşılaştıkları bu durum geleceklerini büyük oranda etkiliyor. Çalışan çocukların yüzde 49,8’i bir okula devam ederken, yüzde 50,2’si okula devam etmemektedir. Yaş grupları itibarıyla, 6-14 yaş grubundaki çalışan çocukların yüzde 81,8’i, 15-17 yaş grubundaki çalışan çocukların ise yüzde 34,3’ü bir okula devam etmektedir.

AKP çocuklarımızı öldürüyor
AKP’nin yarattığı çocuk işçi cehennemi, çocuklarımızı iş cinayetlerine kurban ediyor. Orhan Sürer ve Ahmet Yıldız, geçtiğimiz günlerde iş cinayetlerine kurban giden iki çocuk işçi. Orhan Sürer, Diyarbakır Bismil’de çalıştığı inşaatın 7’nci katından düşerek hayatını kabetti. Ahmet Yıldız ise 100 TL haftalık karşılığında çalıştığı atölyede, kafasını pres makinasına sıkıştırarak hayatını kaybetmişti.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Çocuk işçiler Türkiye’de bu güne sıradan bir çarşamba günü (işgünü) olarak başlayacak. Ülkemizdeki çocuk işçi gerçeği ortadayken Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 20 Kasım’da yayınladığı demogoji kokan mesajı şöyle: Hükümet olarak; çocuklarımıza daha iyi, daha huzurlu, daha müreffeh bir gelecek sağlamak adına büyük yatırımlar gerçekleştiriyor, çocuk haklarının güvence altına alınması için yasal düzenlemeler yapıyoruz.

sol haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder