Site içi arama

Berkin uyurken 'terör örgütü üyesi' ilan edildi


YÖK protestosu sırasında, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ndeki dekanlık katının işgaline yönelik başlatılan soruşturmada Emniyet'in bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Emniyet, şüphelilere Gezi Eylemleri sırasında ekmek almaya giderken kafasına gaz kapsülü isabet eden ve bu nedenle hala uyutulan 14 yaşındaki Berkin Elvan'ı terör örgütü mensubu saydığı anlaşıldı.










Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin dekan odasında YÖK eylemi yapan 8 öğrenci, Cuma günü savcılığa sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından öğrenciler, tutuklama istemiyle mahkemeye gönderildi. Mahkeme, bir öğrencinin yaşı küçük olduğu gerekçesiyle “Adli kontrol” uygulayarak serbest bırakırken, 7 öğrenciyi de “Terör örgütü propagandası yapmak, kamu malına zarar vermek, kamu kurum faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engellemek, kemik kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama, Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından tutuklanmasına karar verdi. 

PARASIZ EĞİTİM İSTEDİK 
Öğrenciler mahkemede yaptıkları savunmada, dekanlık katını işgal etmek gibi bir amaçları olmadığını, emniyetin müdahalesi sırasında söz konusu kata sığındıklarını iddia etti. Öğrenciler, parasız eğitim ve harçları protesto ederek demokratik haklarını kullandıklarını, bu amaçla söz konusu protestoya katıldıklarını ifade etti. Öğrenciler gözaltına alınırken polis şiddetine maruz kaldıklarını da anlatarak haklarındaki örgüt üyeliği suçlamasını da reddetti. 

BERKİN ÖRGÜTÜ MENSUBUYMUŞ 
Öğrencilere emniyet sorgularında, Gezi Eylemleri sırasında, İstanbul ’da ekmek almaya giderken kafasına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle ağır yaralanan ve halen uyutulan 14 yaşındaki Berkin Elvan ile ilgili olarak neden slogan attıkları da soruldu. Berkin Elvan’ı terör örgütü mensubu sayarak sorulan soruda şöyle denildi: 

“‘Yaşasın Dev-Genç, Yaşasın Dev-Genç’liler- YÖK’e hayır- Parasız Eğitim Sınavsız Gelecek İstiyoruz- Öğrenciyiz Haklıyız Kazanacağız- Tutsak Öğrenciler Serbest Bırakılsın- Hasan Ferit Gedik Ölümsüzdür- Berkin Elvan Onurumuzdur- Katil Polis Üniversiteden defol- Mahir Hüseyin Ulaş Kurtuluşa kadar Savaş - Kurtuluş Kavgada Zafer Cephede- Katil ABD İşbirlikçi AKP ’ şeklindeki DHKP/C terör örgütünü, örgüt mensubunu övücü ve yüceltici nitelikte sloganlar ile terör örgütünün silahlı yapılanması olan Silahlı Propaganda Birliklerinin ismini zikretmek suretiyle terör örgütünün propagandasını yaparak terör örgütüne müzahir şahısların örgütsel bilinç ve motivasyonunun arttırmak amacıyla marşlar söylenmiştir.” 

O SLOGAN SUÇ MU 
Emniyette susma hakkını kullanan öğrenciler, savcılık sorgusunda yaptıkları savunmada Berkin Elvan’nın terör örgütü mensubu olmadığını ve bu nedenle “Berkin Elvan onurumuzdur” şeklindeki sloganın suç olmadığını belirtti. Şüphelilerin avukatlarından Duygu Demirel de, soruşturma savcısına Berkin Elvan’ın hikayesini anlatarak, bu kişiyle ilgili olarak atılan sloganın suç olmaması gerektiğini belirtti. Avukat Demirel’in anlatımları üzerine Savcı da “Berkin Elvan’ın kim olduğunu bilmiyorum” yanıtı verdiği öğrenildi.


Mesut Hasan Benli / radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder