Site içi arama

İstanbul'da organize sanayinin içinde meslek lisesi açıldı



Özel İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin resmi açılışı yapıldı.

Özel İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin resmi açılışı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İbb) Başkanı Kadir Topbaş'ın ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmada, geçen yıl temel atma törenine katıldığı okulun resmi açılışını yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. 

Elinden bir iş gelmediği ve mesleği olmadığı için işsiz olmanın da büyük bir ızdırap olduğunu dile getiren Ergün, "Bu nedenle mesleki eğitim bir memleket meselesidir. Boşlanacak, ihmal edilecek bir mesele değildir. Maalesef 90'lı yıllarda meslek liseleri çok büyük yaralar aldı. Meslek liselerine gelenler azaldı. En zayıf öğrenciler buralara gelmeye başladı. İyi öğretmenler meslek liselerinden kaçtı. Bir mesleksizlik problemiyle karşı karşıya kaldık. Şimdi çok şükür bunu tekrar tersine döndürmüş bulunuyoruz" diye konuştu. 

Bu konuda yeni yaklaşımlar getirdiklerini anlatan Ergün, "Dedik ki 'Osb'ler içinde meslek liseleri kurulsun, Osb'ler bunu kendileri işletsin, programı kendileri yapsın, bölümleri kendileri açsın, kendileri yönetsin, öğretmenini kendileri bulsun. Biz de devlet olarak öğrenci başına destek verelim'. Ortalama 3 bin 500 lira öğrenci başına nakit destek veriyoruz. Bazı bölümlerde bu destek 5 bin liraya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Ergün, meslek lisesi öğrencilerinin artık önlerinin açık olduğunu belirterek, "Önceden Cem Karaca'nın şarkısında dediği gibi 'İşçisin sen işçi kal' deniliyordu. Meslek liselerinin ayağına taşlar bağlanmıştı. İnsanlık Dışı bu uygulamaların hepsi Türkiye'de tarih oldu. Artık her insanımızın önü açıldı" dedi. 

 İkitelli Osb'nin önemli bir merkez olduğunu ifade eden Ergün, "20 binden fazla vergi mükellefi işletme var. 300 binden fazla istihdam yapılıyor. Bazı işletmeler kabına sığmıyor artık. Burası işletmelerimizin büyümesine elverişli bir mekan değil. Büyüyecek işletmelerimiz için yeni alternatifler oluşturmamız lazım. Yoksa burada büyümek mümkün değil. Burada işletmeler patinaj yapmaya başlar bir müddet sonra. Buradan büyüyecek işletmelerin önünü açacak yeni model ve yaklaşımlara ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin birçok organize sanayi bölgesinde İkitelli'deki modelin harekete geçtiğini aktaran Ergün, aynı modelle eğitime başlayan bir başka okulun açılışını da haftasonu Gaziantep'te yapacaklarını söyledi.

Türkiye'de meslek lisesi konusunun artık ciddi bir şekilde ele alındığını ve ilerleme kaydedildiğini belirten Ergün, kendisinin de teknik lise mezunu olduğunu sözlerine ekledi.

"Örnek bir hizmet gerçekleştirildi"

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise kendisi için anlamlı ve heyecanlı bir açılış töreninde bulunduğunu belirterek, "2003 yılında İstanbul Valiliği görevine başladığımda İkitelli Osb'nin yapısal sıkıntıları ifade edildi. Başbakanımız bana buradaki bütün sorunların çözülmesi için tam yetkili olarak talimat verdi. İşe başlarken çok dava vardı. Herkes Elele verdi. Çok önemli bir çalışma yapıldı. Onun için İkitelli Osb bir başarı öyküsüdür" diye konuştu.

Açılan okul ile Türkiye'de örnek bir hizmet gerçekleştirildiğini ifade eden Güler, "Burada Hükümetimizin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği çok önemli destekler var. Eğer Kadir Topbaş Başkanımız mülkiyet ve imar planlarıyla ilgili sorunlarda, yollarda, altgeçitlerde ve metroda destek vermeseydi İkitelli Osb bugünkü gücüne erişemeyecekti" dedi. 

Devletin ve İOSB'nin çok önemli bir imkanı öğrencilere sunduğunu belirten Güler, bunun karşılığını vermek için öğrencilerin çok çalışmalarını ve Türkiye'nin bu alandaki eleman ihtiyacını karşılamalarını umduğunu söyledi. 

"Eğitim seferberliği içindeyiz"

Aynı zamanda İkitelli Osb Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı da olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İkitelli Osb'nin üretim potansiyeli, ihracatı, vergisi ile Türkiye'nin gücüne güç kattığını, şimdi de geleceği güçlü kılma noktasında bir üretim üssü haline dönüştüğünü söyledi. 

İşletmeler üssü eğitim merkezinin de gelecek yıl açılacağını aktaran Mutlu, İkitelli Osb'nin vakıflaşarak bir üniversite kurma vizyonuna sahip olduğunu kaydetti.

İstanbul'da 2013 yılı içinde 3 bin 321 dersliğin açıldığının bilgisini veren Mutlu, "Şu anda devam edip bu yılın sonuna kadar bitme aşamasına gelen 2 bin 983 dersliği daha İstanbul'da açacağız. Bu yıl eğitim öğretime açacağımız derslik sayısını 6 binin üzerine çıkarıyoruz. Yatırımı devam eden ve 2014 içinde açacağımız derslik sayımız da 2 bin 498. Şu anda İstanbul'da böylesine bir eğitim seferberliği içindeyiz" diye konuştu. 

Vali Mutlu, İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin sanayinin aradığı kalitede yetişmeleri konusunu takip edeceklerini de sözlerine ekledi.

"Yeni metro ağlarıyla da destekleyeceğiz"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da günümüzde dünyada ciddi bir rekabetin yaşandığını belirterek, "Bugün öğrencilerimiz dünyanın bir başka yerinde yaşıtı olan insanla rakip olarak yetişiyor. Biz bu zeminleri hazırlamak durumundayız. Hükümetimiz bu konuda hassasiyetini ortaya koydu ve eğitime ciddi kaynak ayırdı. Yerel yönetimler olarak bizler de ciddi destek vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İBB olarak okullara yaptıkları derslikleri ve spor salonlarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:  

"143 okulumuza kapalı spor salonu yaptık; 60 okulumuza daha başladık. Kaliteli nesil yetiştirmenin yolu buradan geçer. Yarınlarımızı yetiştirmek adına önemli sorumluluklar üstleniyor ve hassasiyet gösteriyoruz. Bu okullarda geleceğimizi yetiştiriyoruz. Türkiye'nin geleceği çok farklı olacak. Damla damla biriken bu eğitim kurumları gelecekte Türkiye'yi hakettiği yere taşıyacak. Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar. Bugün fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Kurumsal taassup gözetmeksizin Elele yürümek zorundayız."

İkitelli Osb'nin ekonomiye büyük katkısı olduğuna değinen Topbaş, "Dünya kadar viyadük yaptık, metro getirdik, yollar ulaştırdık ki bu bölgede yaşayan insanlar ve sanayimiz rahatlıkla nefes alabilsin. Yeni metro ağlarıyla da destekleyeceğimizi, bunları planlarımıza koyduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Bakan Ergün ve Güler, daha sonra okulun dersliklerini, atölyelerini ve makineleri inceleyip öğrencilerle sohbet etti.

haberler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder