Site içi arama

Tutuklu Çocukların Psikolojileri Bozuldu


Siirt İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube yöneticisi ve MYK üyesi Zana Aksu Siirt E Tipi Cezaevi'nde kalan beş çocuğun psikolojik sorunlar yaşadıklarını haber aldıklarını bildirdi.
Aksu, cezaevinde kalan yaşarı 14 ile 16 arasında değişen beş çocuğun cezaevi şartlarından dolayı psikolojilerinin ciddi biçimde bozulduğunu anlatan bir mektup aldıklarını, mektubun yan koğuşta kalanlar tarafından yazıldığını anlattı.
"Cumartesi aldık mektubu. Yan koğuştakiler yazmış. Çocukların iletişim cezası var."

Yaklaşık bir ay önce tutuklanan beş çocuğun cezaevinde diğer mahkum ve tutuklulardan ayrı bir odada tutulduğunu aktaran Aksu, mektubu yazanların çocuklara yardım etmek istediklerini söyledi.
"Yetişkinler cezaevi koşullarının ağır olduğunu belirtip kendi yanlarına verilmesini ya da dillerinden anladıkları için onlara yardım edebilmeyi istemiş ama yönetim bunu kabul etmemiş."

"Bileğini kesti"

Mektupta anlatılanlara göre, cezaevinin çocuklara uymayan ağır şartlarını kaldıramayan beş çocuğun psikolojisi bozulmuş durumda.
"Psikolojileri bozulup devamlı kapılara camlara vurdukları için sürekli disiplin cezaları alıyorlarmış.
"Cezaevindeki psikolojiyi kaldıramadıklarından dolayı sürekli kendilerini kesiyorlarmış.
Çocuklardan birinin 9 Ocak Çarşamba günü hem ilaç alıp hem bileğini kestiğini aktaran Aksu, çocuğun hastanede bir gün gibi kısa bir süre tutulup ertesi gün yine cezaevine gönderildiğini söyledi.
"Perşembe günü tekrar cezaevine gönderildi. Tedavisi biraz çabuk yapıldı.
"Ailesine haber verdik, gittiler, ama görüşemediler. Bugün tekrar gidecekler."
Zana Aksu'nun verdiği bilgilere göre, beş çocuk da "TMK (Terörle Mücadele Kanunu) mağduru"; beşi de açlık grevleri sırasında katıldıkları eylemlerden dolayı tutuklandı. 

Yüce Yöney / Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder