Site içi arama

Kriz dönemlerinde çocuk evlilikleri artıyor

BBC Türkçe servisinin haberine göre küresel resesyon, yani ekonomik ilerlemenin yavaş olması veya yerinde sayması, en fazla kadınları ve kız çocukları etkiliyor. Küçülen ekonomilerde bebek ölümleri, açlık, çocuk evlilikleri ve cinsel taciz artıyor.
Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü ve çocuklara yardım örgütü Plan International'ın raporuna göre küçülen ekonomilerde bebek ölümleri artarken, daha fazla sayıda kadın ve kız çocuğu açlığın pençesine düşüyor ya da cinsel tacize uğruyor.

Bu kurumlar, resesyonun olumsuz etkilerinin Birleşmiş Milletler'in belirlediği Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasını zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor. Plan International Başkanı Nigel Chapman, BBC'ye açıklamasında "Son beş yılda kaydedilen ilerleme çok hassas bir noktada. Kimsenin bu gerçeğin farkında olmaması şoke edici bir şey" diyor.
Raporu kaleme alan uzmanlardan biri olan Chapman ise sorunun kız çocukların küçüklüğünden başladığına ve kız çocukların dünyada en fazla ihmal edilen grubu oluşturduğuna dikkat çekiyor. Chapman'a göre, ekonominin küçüldüğü dönemlerde ölen kız bebeklerin oranı erkek bebeklere kıyasla beş kat fazla.
Nigel Chapman, Dünya Bankası'nın daha önceki kriz sırasında 59 ülkede yaptığı araştırmaya atıfta bulunarak ekonominin yüzde bir oranında küçülmesiyle kız bebeklerin ölüm oranının binde 7,4 erkek bebeklerin ölüm oranının ise binde 1,5 arttığını belirtiyor ve ekliyor: "Bu yoksulluğun artmasının en çarpıcı etkilerinden biri."
Akademik araştırmalar ve Dünya Bankası'nın yayınlarına dayanan raporda krizin cinsiyet bazındaki etkilerine ilişkin ayrıntılı veri olmadığı belirtilerek, ekonomik bunalım ve belirsizlik dönemlerinde kadınların ve kız çocukların mağdur olma risklerinin daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.
Rapora göre resesyonun yoksulluğu artırmasıyla birlikte okuldan alınan büyük kız çocuklarının sayısı artıyor. Kız çocukların ilkokulu bitirme oranı yüzde 29 düşüyor. Bu oran erkek çocuklarında yüzde 22. Raporda, "Anneleri daha düşük ücretlerle daha uzun süre çalışmak zorunda kaldığı için çocuklar okuldan alınıyor. Bu çocuklar daha sonra ev işlerine bakmaya başlıyorlar" deniyor.
Nigel Chapman, kriz dönemlerinde çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısının da arttığına dikkat çekiyor. 


Uçan Süpürge Haber Merkezi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder