Site içi arama

Çocuk tutsaklar: Pozantı cezaevine gönderilmekle tehdit ediliyoruz

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde kalan çocuk tutsaklar, cezaevi idaresinin tehditlerine maruz kaldıklarını belirterek, baskı gördüklerini iddia etti. İHD Diyarbakır Şubesine mektupla başvuruda bulunan çocuk tutsaklar “Müdür bize ‘yaptıklarınızdan ötürü pişman olacaksınız ve sizleri Pozantı’ya göndereceğiz’ diyerek tehdit ediyor” dedi.


Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan çocuk tutsaklar, birçok konuda cezaevi yönetiminin kendilerine yönelik keyfi bir muamele gösterdiğini, hak kısıtlayıcı bir yaklaşım geliştirdiğini ve tehditle baskı altına almaya çalıştığını iddia etti. İHD Diyarbakır Şubesine mektupla başvuruda bulunarak yaşadıkları sorunlar hakkında bilgilendirmede bulunan çocuklar, yaşadıkları sorunların gün geçtikçe daha da büyüdüğüne dikkat çekti.

MÜDÜRLE TARTIŞTIKTAN SONRA..

Yaşadıkları sorunların nedeninin, kısa süre önce cezaevi müdürü ile yaşadıkları bir tartışmadan kaynaklandığını belirten çocuklar, gönderdikleri mektupta “ Daha önce müdüre çıktığımızda savcıda yanında bulunuyordu. Ve müdür ‘çocuklar burada her zaman bizi dinleyecektir, çocuklar her zaman benim dediklerimi yaparlar’ demiştir savcıya. Bizde, ‘biz senin dediğini değil arkadaşlarımızın söylediklerini dikkate alırız’ dediğimizde savcı odayı terk etti. Ve müdür o günden sonra bizi tehtid etmeye başladı. Müdürün birçok gardiyanı tarafından özelde biz genelde ise tüm tutsaklar baskı altındadır ve tehtid edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Cezaevinde yaşadıkları sorunları aktardıkları mektuba, henüz yeni yaşadıkları bir sorunu anlatarak başlayan çocuklar “ Yeni gelişen bir olayı aktarmak istiyoruz. Koğuşa yeni gelen 5 Silvan’lı arkadaşımız, askerler tarafından tamamıyla çıplak soyulup aramaya tabi tutulmuşlardır. Arkadaşlarımız direnince, sözlü hakarete uğramışlardır. Ve arkadaşlarımız yastık, battaniye vb. hiçbir şey verilmeden koğuşa gönderildiler. 4 gündür arkadaşlarımızla birlikte bir yastıkta iki arkadaş, bir battaniyede iki arkadaş yatmaktayız. Geceleri ve gündüzleri kaloriferler yanıp-söndüğünden çok üşümekteyiz” dedi.

POZANTI’YA SEVK ETMEKLE TEHDİT EDİLDİK 

Gönderdikleri mektupta, katılmak istemedikleri halde cezaevinde gerçekleştirilen sportif ve kültürel faaliyetlere katılım gösterilmesi konusunda zoraki bir muamele ile karşılaştıklarını belirten çocuklar “ Yılbaşında büyük bir konser verilip tüm çocukları orada asimile etmeye çalışmışlardır. Bizleri de konsere davet ettiler. Bizler devletin verdiği kurs ve etkinliklere çıkmayacağımızı daha önce de belirtmiştik. Ama onlar zorla, bizlere spor ve etkinliklere katılmamızı söylüyorlar” dedi. Roboski katliamının 1. yıldönümüne girmiş olması nedeniyle, yılbaşı kutlamalarını protesto ettiklerini ve bu nedenle hiçbir kutlamaya katılmadıklarını belirten çocuklar, gösterdikleri bu tutum karşısında tehdit edildiklerini ifade etti. Mektupta şunlara yer verildi. “1. Müdür koğuşumuza gelerek ‘siz devletin masasını, battaniyesini vs. şeyleri istiyorsunuz ve devletin verdiği konsere çıkmıyorsunuz. O zaman devletin masa, sandalye, yastığını da istemeyin’ diyerek koğuştan çıktı”.

Cezaevi idaresinin kendilerine yönelik yaklaşımlarına tavır aldıklarında, Pozantı cezaevine sevk edilmekle tehdit edildiklerini belirten çocuklar “Bizler devletin verdiği sosyal etkinlikler olan spor, sinema, konser vb. çıkmayacağımızı söylediğimizde, Müdür bize ‘yaptıklarınızdan ötürü pişman olacaksınız ve sizleri Pozantı ya göndereceğiz’ diyerek tehtid ediyor” denildi.

‘SUÇU NE’ MAMELESİ

Hastane ve mahkemeye sevk edildikleri sırada ellerinin kelepçelenmesine yaptıkları itiraz ve edindikleri tavır karşısında, cezaevinin dış güvenliğinden sorumlu olan askerler tarafından sözlü ve fiziki müdahale ile karşılaştıklarını ve tehdit edildiklerini belirten çocuklar, “ Askerler tarafından kelepçeleniyoruz. Yaşımız 18 yaş altı olduğu için takmamakta direniyoruz ve karşılığında askerlerin tehdidine maruz kalıyoruz. ‘Sizi ring aracında vuracağız’ diyorlar” dedi. Revire acil olarak çıkmayı gerektiren sağlık problemleri yaşadıkları sırada, tutuklanmalarına ve yargılanmalarına neden olan iddialar nedeniyle, askerlerin burada da kendilerine yönelik tehditlerini sürdüğünü belirten çocuklar “ Bir arkadaşımız aldığı ağrı kesici haptan dolayı yüzünde ve vücudunda morluk, kaşıntı ve nefes darlığı yaşamıştır.

Gardiyanlar tarafından revire götürüldüğünde askerler ‘suçu ne’ diyerek, arkadaşımıza sözlü hararetlerde bulunmuşlardır” dedi. 

Çocuklar, konu ile ilgili gönderdikleri mektup aracılığı ile İHD Diyarbakır Şubesinden duyarlılık oluşturulması çağrısında ve hukuki destek talebinde bulundu.

fıratnews

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder